精華、原液,why not both?

自從我哋店返咗原液 (Extract)產品,有好多朋友都問我:「究竟我應該係用精華(Serum/Essence)好啲,定係原液好啲?」喺度再不厭其煩地再講解一下。

原液嘅特點,在於成分沒特別添加雜質,例如黏合劑、防沉澱劑等,將提取出嚟嘅特質,只經科學技術將粒子打散,營養原原本本咁放入皮膚面層同滲入底層。因為成分單一,所以對某種功能可以話係特級效果。

而精華則是多種不同原液混合,多種功能,方便易用,但因為要處理不同類型、分子、重量的原液,故此製作時大都需要加入少許黏合劑、合成劑等。

精華所添加的合成劑雖然對皮膚未必有壞處,但同等份量的精華,所得到的活性成分,一般都比原液較少一點,而且複合性關係,科學技術上好難將精華打散至細過原液,所以滲透性上一般都係原液會比較易滲透。

咁,精華係咪冇碇企囉?

咁又唔可以咁講,就如CC Cream蹤使出咗,BB Cream一樣有佢嘅空間(遲下講講)。精華嘅優點在於「樣樣都有啲」,比起原液更多功能性,所以精華仍是好有市場。

就等同食嘢咁,就算平時食開雞肉沙律Keep Fit,久唔久都會食下咖哩炒飯咁,都有營養,各有各口感,係咪?

如果鍾意我哋嘅介紹,like下我哋facebook同follow我哋ig啦😘

Facebook: www.facebook.com/ewhacare

Instagram: ewhacare

廣告

發表迴響

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s