SPF同PA其實係乜嘢嚟呢?│技術分享文

WorldPress首張相
每年夏天一到,個個都會諗起要做足防曬,話會聽朋友講用乜乜乜會最好,之後就跟住用,但其實自己都唔知自己用緊啲乜。店長成日都會同客仔講,識多樣嘢好過識少樣嘢,與其做羊仔跟人用,不如自己學習了解。
市面上你可以買到嘅防曬產品,基本都會有兩樣好重要嘅指數,「SPF」同「PA」,首先我地嚟了解一下呢兩樣係乜嘢先。

SPF – 防曬系數(UVB):全名叫做「Sun Protection Factor」,針對UVB而設定嘅系數。而UVB紫外線主要會令到皮膚表層燒傷、發炎、紅腫、脫皮,致癌性最強。
PA – 防曬系數(UVA):全名叫做「Protection Grade of UVA」,UVA嘅紫外線係會穿過皮膚表皮,直入真皮。令到皮膚變黑同皮膚老化嘅主要原因。
IMG_9653-3
圖片取至網絡:連結按此

SPF後面嘅數字代表乜?

係指喺陽光充沛嘅日子,佢與要多久才受到太陽紫外線曬傷有關。數字可以講成「時間乘大嘅倍數」,例如你的皮膚本來曬一個鐘頭就會令表皮燒傷,搽咗SPF30嘅防曬產品,就可以延長至30個鐘頭。

咁我用SPF50會唔會比SPF30的高20倍?

唔係咁計算的!因為每個人對「皮膚曬傷」嘅抵受時效,都會因膚質不同有差異。例如你唔搽防曬時曬5分鐘就會曬傷,用SPF30的會延長至150分鐘,而用SPF50就延長至250分鐘,識計算嘅話,使用SPF50嘅防曬能力會比30多66%而唔係20倍啊。而且SPF後嘅數字只係延長曬傷嘅數字,以下各種 % 的數字才是阻擋紫外線 UVB 的能力。

SPF15 可阻隔 15 分之 14 的 UVB 等於 93.3% 的防禦率

SPF30 可阻隔 30 分之 29 的 UVB 等於 96.6% 的防禦率(相差 3.3%)

SPF20 可阻隔 20 分之 19 的 UVB 等於 95.0% 的防禦率

SPF40 可阻隔 40 分之 39 的 UVB 等於 97.5% 的防禦率(相差 2.5%)

SPF30 可阻隔 30 分之 29 的 UVB 等於 96.6% 的防禦率

SPF60 可阻隔 60 分之 59 的 UVB 等於 98.3% 的防禦率(相差 1.7%)

你會發現防曬系數即使增加一倍,防曬效果都只係增加少少!
139-1504150UT8-50

PA後面嘅加號(+)代表乜?

PA+ 表示可延緩 2~4 倍曬黑的時間
PA++ 表示可延緩 4~8 倍曬黑的時間
PA+++ 表示可延緩 8 倍以上曬黑的時間

呢個符號基本選擇加號越高嘅就越好。

22ba0004f9fcccf03932
出多張圖就清楚曬了!

咁我應該點樣去選擇最適合嘅防曬產品呢?

如果你係返辦公室,只係食lunch時先會出外去餐廳食飯嘅,一般揀SPF15-25,PA+至++已經足夠;而如果嗰日係需要戶外活動嘅,揀SPF30-50,SPF++至+++先足夠。

而且,就算你用咩防曬都好,因為人係會自然出汗,出油,臉上嘅防曬都會因種種原因慢慢脫落,所以會建議返工前(如8am)搽咗防曬後,喺中午(例如食完飯)都補一次防曬。而如果夜晚再出席活動或者去玩,可以喺6pm左右再搽一次。

mid_d61f8962f6a7d18
題外話:衣服都有SPF的,一般行街衫的SPF為6-8。

大家有時間可以睇睇 護膚達人 Irene Leung 的解說

多謝閱讀!

撮文:梨花EWHA CARE

選擇防曬產品:https://www.ewha-care.com

參考文章:
愛美 萬萬歲:http://withyou520.tian.yam.com/posts/15121902
香港天文台:http://www.hko.gov.hk/education/edu06nature/ele_spf_c.htm

 

 

廣告

發表迴響

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s