我要真·香港·新聞

1.財政司司長曾俊華在立法會宣讀財政預算案,在「紓緩經濟壓力」方面,宣布將寬減75%的薪俸稅和個人入息課稅以及4季差餉,並向領取綜援、生果金、長生津、傷殘津貼的人士出「雙糧」;同時提高各項免稅額1.2萬元至2.4萬元不等…..

2.剛果民主共和國首府基桑加利市,一個剛果大媽出門口時發現唔記得攞鎖匙出街,而最大件事係大媽㷛落湯唔記得熄火。

3.俄羅斯科加雷姆航空公司一班客機係飛往莫斯科途中遇上氣流,機上一百人全部平安,多名乘客表示食唔到飛機餐。
冰島一間有名美國快餐連鎖店懷疑兩個月無交電費,餐廳經理表示未來一個月無炸薯條出售,暫時未能確定恢復出售日期,受影響冰島食客可暫時跟餐食新地。

4.品客薯片行政總裁係個人網誌表示未來會加強非洲一帶業務,推出非洲獨家口味,務求令非洲人民薯片當飯食。

#以上新聞有佢嘅共通點
#以上新聞有啲純屬虛構
#除非你咁啱都係剛果,俄羅斯,冰島,非洲國民

究竟幾時香港啲政府官員宣佈嘅野係關真·香港人,關我事?

image

圖片來源:香港高登

廣告

發表迴響

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s