1分滿分的試卷

一分滿分的試卷

有一日,我約咗Mary出嚟飲嘢,Mary啱啱到30歲,喺我心目中係一個典型事業女性,學歷唔錯,又搵到份掂住3萬蚊人工既管理層工作,平時又鍾意做吓運動行下山,但又會好識得保持皮膚護理健康,行出嚟都幾自信嗰隻。大家坐低飲咗兩啖之後,原來先知佢近排同佢拍咗拖半年既男朋友分開咗。

「今次個男仔又衰乜嘢呀?」好明顯呢句說話,表示我已經唔係第一次聽到佢拍拖散咗,而且前兩次都係會話對方有嘢唔對路先分手。

「我同佢拍咗拖半年,佢每次出街都唔會執靚靚仔仔囉,我已經話咗佢好多次架啦佢都唔聽…..」
「Mary你諗真啲先啦!佢話晒都叫高大靚仔吖,又唔花心又有積蓄,對上我見佢講嘢談吐都唔差吖,只係著衫方面稱唔上潮LOOK啫,但係……」
「但係sorly,我就只係會同啲著衫有Ta~~~ste既人一齊咋喎!」呢句一講出口基本就唔駛再駁落去。

「但係再對上嗰個男仔都潮架喎,你又咪係散?」
「唉,佢潮就係潮著衫係OK,但係佢月月都清架,呢點我真係接受唔到囉!都唔知點解要搵個好男人咁難架!」我無語,大家之後講咗其他話題去了。

我諗我作為佢的朋友,佢對我評價係OK的,但如果作為男朋友或老公,我相信我喺佢既眼中都只不過係一件廢渣,連好人卡都冇資格領嗰隻。有好多人,不論男女,好多時只係識得派一張1分滿分既試卷比對方,分數只有1同埋0,就好似以下個表咁樣:

擇偶條件:(滿分為1分,欠以下一項扣1分,零分的人就是廢渣)

  • 高大(沒有扣1分)
  • 靚仔(沒有扣1分)
  • 著得潮(沒有扣1分)
  • 有書卷味(沒有扣1分)
  • 大隻(沒有扣1分)
  • 有錢(沒有扣1分)
  • 踏實(沒有扣1分)
  • 話題多(沒有扣1分)
  • 不花心(沒有扣1分)
  • 顧家(沒有扣1分)
  • 懂得下廚(沒有扣1分)
  • 有上進心(沒有扣1分)

其實人好多時都係咁樣的,好識得講「踏實又點吖,唔靚仔已經係loser」「話題唔多既人已經唔駛考慮」等等,但只需要調轉個思維「唔靚仔啫,但係佢踏實喎」、「話題唔多既人仲有冇其他嘢好呢?」,可能Mary一早已搵到佢嘅真命天子了。

Wing Yip | 建立你的 Facebook 電子名片

廣告

發表迴響

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s